Trivsel och ordningsregler
Att bo i bostadsrätt innebär att man är medlem både i en social och en ekonomisk gemenskap.
Anvisningarna har vi i styrelsen satt ihop då vi funnit att det finns ett värde i att berätta för alla hur vi gemensamt kan bidra till lägre kostnader, bevara värdet för våra lägenheter och skapa bra trivsel.
Du som är ny i Södertuvan ska känna dig välkommen hit! Vi hoppas att du kommer att trivas!
Du som redan bor här ska känna att du trivs och vill bo kvar så länge som den här boendeformen passar dig!
Begär den hjälp som du behöver! Ge den hjälp som du kan! Bidra till att göra det trivsamt att bo i området. Om du anser att en granne gör något som är en olägenhet för andra - börja med att prata med henne eller honom!
1. Lite kort om Södertuvan
När du bor i Södertuvan är du inte bara delägare i din bostadsrättsförening, du är indirekt, via föreningen delägare i all mark och infrastruktur inom området.
2. Du har ansvar för att underhålla din lägenhet
Du är själv ansvarig för att underhålla din lägenhet inklusive vitvaror, dörrar och fönster så när som på utsidan av fönster och ytterdörrar. Om något går sönder i din lägenhet som t ex kylskåp, spis, badrumspegel, fönsterrutor mm så ansvarar du och får själv bekosta dessa utgifter. Du äger allt som finns i din lägenhet.
Behandla föreningens gemensamma egendom varsamt, på samma sätt som din egen lägenhet. Anmäl fel på hissar, dörrar m.m. enligt instruktioner i porten. Boendekostnaden blir lägre om alla är varsamma.
Om du har synpunkter på Södertuvans område i övrigt, vänd dig till någon i styrelsen.
3. Visa hänsyn
Låt musik m.m. vara en angelägenhet bara för dig och dina gäster. Visa alltid hänsyn och speciellt mellan 22.00 – 09.00 ha en fest, meddela gärna dina grannar i god tid om du tror att du kommer störa i syfte att skapa en kommunikativ atmosfär och god grannsämja.
Det är tillåtet att borra och spika i väggarna etc. vardagar 07:00 - 19.30, lördagar, söndagar och helgdagsaftnar mellan 11.00 - 18.00, inte alls på allmänna helgdagar.
4. Grillning
På grund av brandfaran med öppen eld vid användning av kolgrill, är endast gasol- och elgrillar tillåtna att användas på balkongerna och terrasserna. Vid gasolgrillning tillåts endast dem mindre varianter av gasolflaskor för att minimera riskerna. Vid grillning, se till så att röken inte kommer in i luftintag och ventiler till lägenheterna.
5. Rökning
Rök inte på balkong eller uteplats om röken riskerar gå in i grannarnas frisklufts ventiler. Rökning är förbjuden i gemensamma utrymmen som trappuppgångar, förråd eller hissar. Ta hand om fimpar och aska. Släng inte fimpar utomhus. Det ser inte trevligt ut och kan skada barn som leker på gården.
6. Brandskydd, utrymning och gemensamma utrymmen
I trappuppgångarna får det enligt lag inte finnas några hindrande eller brandfarliga föremål såsom barnvagnar med insatser, dörrmattor, leksaker etc., som kan utveckla rök.
Ingenting får vara placerat så att det hindrar utrymning eller försvårar för lokalvårdare eller synskadade. Det ska också se snyggt ut i trapphusen för alla boende.
Styrelsen i egenskap av representant för fastighetsägaren d.v.s. bostadsrättsföreningen, är enligt lagen om skydd mot olyckor skyldig att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Det gör vi bl.a. genom att rondera regelbundet i huset och "lappa" det vi anser inte hör hemma i trapphusen.
Var aktsam med ljus och se alltid till att brandvarnaren fungerar. Testa den regelbundet!
Det är förbjudet att förvara eldfarliga vätskor, gasol och liknande i källarförråden och garagen.
Det är förbjudet att vistas i fastighetens tekniska utrymmen; undercentral, elcentral, ledningsschakt, städförråd och på taket.
7 Avlopp
Lägg inga tidningar, bindor, blöjor eller dylikt i toaletten så att det blir stopp och översvämning i din egen eller någon annans lägenhet. Spola inte ut fett, olja, jord, kattsand eller liknande i avloppet. Stora mängder olja ska lämnas till återvinning. Små mängder kan man hälla på hushållspapper och slänga endera i hushållssoporna eller matavfallet.
8 Avfall
Knyt ihop soppåsen ordentligt innan du slänger den i sopvagnen. Om vagnen är full, använd gärna en som står längre in i soprummet. Ställ INTE soppåsen på govet i sophuset. Det är absolut förbjudet att dumpa sin soppåse i papperskorgarna på gatan, på väg till bussen. Låt inte heller soppåsen stå i trapphuset och vänta på dig.
Tidningspapper, plast, glasflaskor och kartonger får inte kastas i soprumet. Vi har en miljöstation precis bredvid oss på Tuvägen där det finns behållare för detta
Grovsopor och byggavfall ska transporteras till en lämplig återvinningsstation och får under inga omständigheter ställas på golvet i soprummet eller i sopkärlen. Närmaste återvinningsstation hittar du i Jorbro industiområde.
Matrester bör läggas i de bruna återvinningskärlen i soprummen för att bli biogas. Man måste använda de papperspåsar som finns i hållaren på väggen. Avfallspåsar av majsplast får inte läggas i de bruna kärlen, inte heller blomjord eller krukor.
Bra att veta: Varje gång det kastat bord, stolar, tv apparater mm sånt som ska kastat på återvinningstation, måste föreningen köpa ytterligare specialhämtningar vilket resluterar i att DU som bostadsrättinnehavare får betala för detta. Tänk på det innan du slänger ditt avfall.
9 Djur
Hundar och katter skall hållas under uppsikt och får inte rastas på vår innergård. Spola inte ner kattsand i toaletten utan lägg den i en sluten plastpåse i soporna.
10 Våra fasader
Den yttre fasaden består av puts som är sprutad på ett lager av isolering. Den är vattentät så länge som den är oskadad. Därför är det förbjudet att borra hål i den för att sätta upp blomkrukor, lampor eller liknande på uteplatser och balkonger.
Vill du sätta upp egna antenner (gäller även parabol) för TV, radio eller dylikt utanför lägenheten, krävs tillstånd från styrelsen.
11 Gården
Samla gärna in leksaker spridda på gräsmattan efter lekens slut.
Cyklar bör ställas i cykelrummen eller cykelställen. Vintertid ska det inte stå några cyklar i ställen på gatan då detta hindrar snöröjningen.
12. Säkerhet
Kontrollera alltid att porten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Detta gäller även källare, cykelförråd och andra gemensamma utrymmen.
Släpp inte in någon okänd person i fastigheten eller lämna ut eventuella portkoder.
Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare.
13. Källare
I källaren förvaras personliga tillhörigheter endast på avsedd plats, d v s i källarförrådet. Gångarna skall hållas fria från saker och får inte belamras.
Dessa Trivsel-/ordningsregler är en bilaga till § 29 i stadgarna (med stöd av och hänvisning till 7 kap. § 9 BRL) och kan revideras/ändras av styrelsen utan att det påverkar stadgarna i övrigt, s.k. styrelsebeslut. Dock skall eventuella ändringar presenteras senast på påföljande ordinarie föreningsstämma
Styrelsen för Brf Södertuvan 1